-
ΑΙΔΑΡΙΝΗ
Η οικογένεια Αϊδαρίνη ζει, δραστηριοποιείται και παράγει εκλεκτά κρασιά και τσίπουρο στη Γουμένισσα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αποτελεί πλέον ζωντανό κομμάτι της οινικής παράδοσης της όμορφης αυτής περιοχής. Η οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας ηγείται ο Χρήστος Αϊδαρίνης, διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες και διατηρεί σταθερές συνεργασίες με αμπελουργούς της ζώνης Ονομασίας Προέλευσης. Στοχεύοντας στη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της, δημιούργησε ένα καινούργιο, άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο στην είσοδο της κωμόπολης, όπου υποδέχεται τους επισκέπτες για ξενάγηση και γευστικές δοκιμές. Παραμένει επίσης επισκέψιμο το παραδοσιακό γραφικό κελάρι το οποίο αποτελεί σημείο πώλησης και σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Με περισσότερους από 2.500 επισκέπτες ετησίως, η οικογένεια Αϊδαρίνη πραγματοποιεί ένα μεγάλο ποσοστό των πωλήσεών της επιτόπου. Η οικογένεια διατηρεί χαμηλούς τόνους.
-
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Σε μία έκταση 15 στρεμμάτων, πολύ κοντά στην Αθήνα και μέσα στο πράσινο, το οινοποιείο αποτελεί μια εντυπωσιακή λύση για την δεξίωση σας, προσφέροντας στους καλεσμένους μια εναλλακτική διασκέδαση σε μια απολύτως μοντέρνα και σαφώς παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Ο εξωτερικός χώρος είναι χωρητικότητας έως 1000 ατόμων και μπορεί να διαμορφωθεί αναλόγως έτσι ώστε να ικανοποιήσει κάθε σας επιθυμία (cocktail party, buffet καθιστό, σερβιριζόμενο γεύμα κ.λ.π.). Η κύρια εσωτερική αίθουσα, χωρητικότητας 350 ατόμων , είναι ένας οργανωμένος χώρος με ιδιαίτερο κρυφό φωτισμό και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Η αίθουσα αυτή που διατίθεται για ποικίλες εκδηλώσεις , έχει φιλοξενήσει μεγάλες στιγμές της προσωπικής ζωής ανθρώπων που θέλησαν να κάνουν σημαντικά τους γεγονότα αξέχαστα. Δίπλα στα κελάρια μας δημιουργήσαμε ένα μοναδικό χώρο χωρητικότητας 150 ατόμων στον οποίο πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες και διάφορα θεματικά events με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα μοναστηριακά τραπέζια.
-
ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 350 στρέμματα. Μέσα στον αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος. Η φιλοσοφία του εστιάζει στην παραγωγή εκλεκτής ποιότητας οίνων, που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος του Παγγαίου και εκφράζουν τη μοναδικότητά του. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η καλλιέργεια στον αμπελώνα και η οινοποίηση γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία.
-
ΓΑΒΑΛΑ
Η Οινοποιία Γαβαλά στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης αποτελεί οικογενειακή παραδοση αφού ασχολείται από τις αρχές του 19ου αιώνα με την οινοποίηση των κρασιών Σαντορίνης. Γίνετε κι εσείς θαυμαστές των Σαντορινιών κρασιών και της οινοποιίας Γαβαλά. H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα. Tις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οινοποιούσε τα σταφύλια που τρυγούσε στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, στο οινοποιείο της (κάναβα) στο Mεγαλοχώρι. H διακίνηση του οίνου γινόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου και τη Σαντορίνη. Tη δεκαετία του 1930 ξεκίνησε τη διακίνηση του οίνου στην Aθήνα και τον Πειραιά.
-
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος.
-
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το κτήμα Γεωργακόπουλου ιδρύθηκε το 2000 από τον εκλιπόντα Λεωνίδα Γεωργακόπουλο, στην περιοχή της Μενδένιτσας του Δήμου Μώλου στο νομό Φδιώτιδας, στα ορεινά πάνω από τις Θερμοπύλες. Τα κρασιά του κτήματος είναι σήμερα προϊόν αριστοτεχνικής φροντίδας του εξαίρετου οινολόγου της εταιρείας, Στέλιου Λογοθέτη. Κάτω από ένα διάσελο, με βορειοδυτικό προσανατιλισμό, εκεί που η αύρα του Βόρειου Ευβοϊκού μαλακώνει καθώς φέρνει τους απόηχους της μάχης των Τριακοσίων στα ερείπια ενός ενετικού κάστρου πάνω από τις Θερμοπύλες είναι το κτήμα Γεωργακόπουλου. Το καλοκαίρι, η αύρα του Βόρειου Ευβοϊκού πραγματικά μαλακώνει και δροσίζει τα κλήματα φτιάχνοντας ένα άριστο μικροκλίμα.
-
ΕΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας . Το οινοποιείο λειτουργεί ασταμάτητα από το 1959 έως σήμερα, είναι το πρώτο οινοποιείο της περιοχής και από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία της Ελλάδας. Η αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου είναι ζώνη ονομασίας προελεύσεως καλύπτοντας μια περιοχή μήκους 40 χλμ περίπου από Ανατολή προς Δύση και, πλάτους 5 έως 20 χλμ. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 580 έως 650 μετρά περίπου. Η έκταση που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι αμπελώνες ανέρχεται, σε 7500 στρέμματα (750 εκτάρια ). Από αυτά το 50 % σχεδόν, βρίσκεται, ανάμεσα στις δυο λίμνες των Πετρών και την λίμνη Βεγορίτιδα.
-
ΕΥΧΑΡΙΣ
Στα δέκα χρόνια από την κυκλοφορία των πρώτων κρασιών του, το Κτήμα Εύχαρις κατόρθωσε να φέρει τα προϊόντα του σε μεγάλο αριθμό εστιατορίων και επαγγελματικών χώρων. Με το δυναμισμό των ενεργειών του προκάλεσε συζητήσεις για τα κρασιά του σε επαγγελματίες και οινοφίλους και θεωρείται από τις σοβαρότερες νέες δυνάμεις της αγοράς κρασιού. Το ProFood συναντά τον Χάρη Αντωνίου και συζητά μαζί του για τις μεγάλες φιλοδοξίες του Κτήματος Εύχαρις.
-
ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
Οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου βρίσκονται στον Τρίλοφο Ημαθίας, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, στη Βόρειο Ελλάδα. Η καλλιέργεια των αμπελώνων επικεντρώνεται στην μοναδική ερυθρή ποικιλία του Ξινόμαυρου, χαρακτηριστικό της οποίας είναι το φαινολικό δυναμικό της, που την καθιστά ικανή να παράγει κρασιά μακράς παλαίωσης. Τα αμπέλια καλλιεργούνται με τα πρότυπα της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Σήμερα, οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου παράγουν τρεις ετικέτες κρασιών: Jeunes Vignes (Young Vines) de Xinomavro, Rosé de Xinomavro, και Γη & Ουρανός. Πειραματικά, το 2011, ήρθε να προστεθεί η νέα ετικέτα Nature, επίσης από την ποικιλία Ξινόμαυρο και χωρίς προσθήκη θειώδους. Οι εξαγωγές του κτήματος αγγίζουν το 97% της συνολικής παραγωγής. Το κρασί Γη & Ουρανός, στην Αμερική, κυκλοφορεί με την ονομασία Uranos.
-
ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Το ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ βρίσκεται στην Κρανιά Ολύμπου και είναι δημιούργημα του Λαρισαίου γιατρού Δημήτρη Κατσαρού. Το εγχείρημα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, όπου σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι σκαρφαλωμένη η λιθόκτιστη Κρανιά το αμπέλι είχε πάντα την φυσική του θέση. Οι μαρτυρίες για τοπικά ζηλευτά αμπελοχώραφα στους αρχαίους, στους βυζαντινούς και στους νεότερους καιρούς ασφαλώς και δεν λείπουν.
-
ΛΑΝΤΙΔΗ
Το Kτήμα Λαντίδη είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1993 από τον Πανίκο Λαντίδη με έμφαση στην ανάδειξη του ποιοτικού Ελληνικού κρασιού. Το έδαφος και το κλίμα της Νεμέας ήταν αυτό που ώθησε τον Πανίκο Λαντίδη να καλλιεργήσει στα εδάφη της ευγενείς ποικιλίες αμπέλου όπως Αγιωργίτικο, CabernetSauvignon, Merlot, Chardonnay, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Στα πρώτα 20 στρέμματα τού ιδιόκτητου αμπελώνα , καλλιεργήθηκε η λευκή ποικιλία chardonnay και ένα χρόνο μέτα ακολούθησε η ερυθρή ποικιλία αγιωργίτικο που έμελλε να γίνει και η βάση του κτήματος στα επόμενα χρόνια. Η απόδοση του οινοποιείου έχει αυξηθεί σταδιακά, με παραγωγή σήμερα 249.000 φιάλες ετησίως και εξαγώγιμα προϊόντα περίπου το 50% της παραγωγής, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο, Βέλγιο, στη Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία.
-
ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
H Οινοπαραγωγική εταιρεία η οποία αξιοποιεί σταφύλια από τις αμπελουργικές ζώνες της Πελοποννήσου. Η παραγωγή των κρασιών γίνεται υπό την επίβλεψη του μόνιμου οινολόγου της εταιρείας και του σύμβουλου συνεργαζόμενου οινολόγου. Η φιλοσοφία της στηρίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές: Προσεκτική επιλογή σταφυλιών από δυναμικές ποικιλίες, έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης, συνεχής έλεγχος του κρασιού πριν και αφού δοθεί στην κατανάλωση.
-
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Η ιστορία του κτήματος ξεκινά το 1919 από τον παππού Παπαγιαννάκο. Από το 1960 και μετά, η νέα γενιά Παπαγιαννάκου διατηρεί και προάγει την υψηλή ποιότητα στην παραγωγή κρασιού που του κληρονόμησε η παράδοση, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας μοντέρνες μεθόδους στην οινοποιία, φέρνοντας το Κτήμα στον 21ο αιώνα.
-
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι από τους πρώτους παραγωγούς, που συνέλαβαν και προώθησαν την ιδέα, ότι το κρασί πρέπει να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που προέρχονται από την ποικιλία, τη θέση του αμπελώνα, καθώς και τις διαδικασίες που γίνονται από τον αμπελουργό – παραγωγό χάριν μιας βιολογικής ισορροπίας. Διαθέτει ένα μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα, σε διάφορες περιοχές της Νεμέας και έχει καλλιεργήσει σε κάθε θέση την ποικιλία αμπελιού που ταιριάζει απόλυτα.
-
ΠΑΥΛΙΔΗ
Το Κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του όρους Φαλακρού, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπήλαιο του Αγγίτη και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού. Δημιουργήθηκε το 1998 από το Χριστόφορο Παυλίδη, ο οποίος μετά από επίμονη αναζήτηση επέλεξε αυτήν την περιοχή για την εγκατάσταση του αμπελώνα και του οινοποιείου του.
-
ΡΩΜΑΛΙΔΗ
Η οικογένεια Ρωμαλίδη έχει πολύ στενούς δεσμούς με το αμπέλι και τον οίνο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το 1993 στα κτήματα της οικογένειας στους Αμπέλους Σερρών, περιοχή η οποία φημίζεται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών δημιουργήθηκε ο πρώτος πρότυπος αμπελώνας όπου ευδοκιμούν σήμερα οι ευγενέστερες, γηγενείς και ξενικές ποικιλίες σταφυλιών. Οι Αμπελώνες βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου σε υψόμετρο 360m, περιοχή με χαμηλούς λόφους όπου το μικροκλίμα σε συνδυασμό με το αμμοαργιλώδες έδαφος αποτελεί την αφετηρία και τη βάση για την παραγωγή ποιοτικών οίνων.
-
ΤΣΩΛΗ
Η Τσώλης Κ. Οινοποιήτικη ιδρύθηκε το 1993 με έδρα το Μουζάκι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας στη νοτιοδυτική Μεσσηνία. Στην ορεινή Μεσσηνία και σε υψόμετρο 500 μέτρων εκτίνεται μία από τις πολυδυναμικές ζώνες αμπελοκαλλιέργειας, η ζώνη της Τριφυλίας.Εκεί ξεχωρίζει ένας αμπελώνας με επιλεγμένες ποικιλίες καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο οινοποιείο.Το 1993 ξεκίνησε το ταξίδι με μεράκι και αγάπη.Χάρη στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Cabernet Sauvignon της περιοχής πετύχαμε κρασιά πλούσια, με εξαιρετικά μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.Είμαστε οι πρώτοι που καλλιεργήσαμε και εμφιαλώσαμε κρασί από την ποικιλία Tempranillo και αναδείξαμε τον ιδιαίτερα βελούδινο και αρωματικό χαρακτήρα της.Το Merlot ήρθε να μας συναντήσει στην πορεία του ταξιδιού δίνοντας εκπληκτικά αποτελέσματα
-
ΧΩΝΑ
Το 1990 ο οινολόγος Πέτρος Χωνάς και ο αδελφός του γεωπόνος Αλέξανδρος, αποφάσισαν να πειραματιστούν και να αναπτύξουν την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξάνδρειας της Λήμνου.Δημιούργησαν ένα οινοποιείο με μοντέρνες προδιαγραφές και ένα μοντέλο αμπελώνων.